De wijsheid van de herfst

Het is weer herfst. Bomen laten hun bladeren vallen, veel planten verdwijnen onder de grond, vogels trekken naar het Zuiden en andere dieren houden een winterslaap. De natuur gaat in rust om zich voor te bereiden op een volgende periode van aanwas en ontwikkeling.

Hoe anders gaat dat vaak bij ons, de mens. Aan het einde van een jaar proberen wij nog een deadline te halen, moet vaak de grootste helft van de jaarresultaten nog gerealiseerd worden, beginnen we nog eens in een hoge versnelling aan een nieuwe klus, willen we de opdrachtenportefeuille voor het volgende jaar volledig in beeld hebben….. Wij nemen geen tijd voor rust om ons even terug te trekken en onbezorgd een volgend seizoen voor te bereiden.

Hoe anders zou het zijn als we de herfst gebruiken voor bezinning? Voor het loslaten van overbodige ballast en genieten van de stilte en rust die we af en toe zo hard nodig hebben? Voor elk mens en elke organisatie is het nodig om zich af en toe leeg te maken, om zo weer ruimte te maken voor nieuwe ideeën en ontwikkelingen. Door mee te bewegen op het ritme van de natuur is er na een periode van groei en bloei nu een periode aangebroken van oogsten en loslaten. Je blik naar binnen keren, terugkijken op wat gebeurd is en overbodige zaken opruimen. Van alle dingen die niet bijdragen aan de betekenis die jij en/of jouw organisatie in deze wereld wilt hebben, kun je nu afscheid nemen. Gewoon, door even de drukte los te laten en gebruik te maken van de wijsheid van de herfst.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *