De Dam Jaarsma Verhalenkamer verhuist naar de Skoalle

‘De Skoalle’, de oude christelijke basisschool van Eastermar, is sinds vier jaar weer een ontmoetingsplek voor vele mensen. Wij vinden het fijn dat dit gebouw wederom gebruikt kan worden voor verbinding en ontmoetingen tussen mensen. Het is een plek waar iedereen weer op verhaal kan komen. In ons werk als coaches en adviseurs staat altijd het verhaal van een organisatie, een groep of de persoon centraal. Het is voor ons dan ook geheel logisch dat onze werkzaamheden gecombineerd gaan worden met de activiteiten omtrent Dam Jaarsma en de Verhalenkamer.

 

Wat is de Verhalenkamer van Dam Jaarsma?

In Eastermar is sinds 2014, het honderdste geboortejaar van Dam Jaarsma, Stichting Dam Jaarsma actief. Jaarsma was de grote Europese verzamelaar van volksverhalen in de Fryske Wâlden. Hij verzamelde – in z’n eentje, op de fiets – vanuit zijn geboorte- en woonplaats Eastermar meer dan 17.000 verhalen. Het is zijn verdienste de rijke Fryske orale traditie van de vergetelheid te hebben gered. De verzameling Jaarsma is van onschatbare (cultuur)historische en wetenschappelijke waarde. Daarnaast was Jaarsma Frysk schrijver, dichter en verzamelaar van vele collecties gebruiks- en kunstvoorwerpen. Gelukkig is veel hiervan bewaard gebleven en worden de verzamelde verhalen weer met regelmaat verteld.

 

Sinds 2015 bevindt zich in Eastermar ook de Verhalenkamer, waar groepen mensen ontvangen kunnen worden met een verhalenverteller, al dan niet afgewisseld met muziek, een leuke en informatieve dorpsrondleiding, een inspirerende workshop of vergadering. Door het vertrek van het beheerdersechtpaar was er sinds december in Eastermar helaas geen Dam Jaarsma Verhalenkamer meer. Dat was een gemis voor Eastermar.
Het bestuur van Stichting Dam Jaarsma en WIJS&moed zijn dan ook erg blij dat de traditie van de Verhalenkamer in Eastermar per 1 mei 2018 voortgezet kan worden in De Skoalle. De eerste reserveringen zijn alweer binnen.

 

WIJS&moed wil, aanvullend op onze vertrouwde diensten, graag voor organisaties, bedrijven en geïnteresseerde mensen een arrangement samenstellen met verhalen als centraal thema. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een teamdag, waarbij een verhalenverteller komt en daarna gezamenlijk het verhaal van dit team vormgegeven wordt. Of een bedrijfsuitje waar een workshop creatief schrijven met een dorpswandeling wordt gecombineerd. Ook een familiedag waarbij een wandel- of fietstocht door de natuur gecombineerd wordt met verhalen van Dam Jaarsma bestaat uiteraard tot de mogelijkheden.

 

We hopen de komende tijd weer vele mensen in De Skoalle in Eastermar, dorp vol verhalen, te mogen ontvangen. En uiteraard ben jij, als relatie van WIJS&moed, van harte welkom om de nieuwe Verhalenkamer te komen bezoeken.

 

 

Voor nadere informatie, andere suggesties voor een maatwerkprogramma of het maken van een afspraak, kun je contact opnemen met:
Dam Jaarsma Verhalenkamer
De Skoalle, Torenlaan 2 te Eastermar
Sieta Tolsma en Janek Bikowski
verhalenkamer@eastermar.nl
www.damjaarsma.nl [onder ‘Dam Jaarsma in het dorp’]

of via de gebruikelijke wegen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *