Dag van het geluk

Het is vandaag de Internationale dag van het geluk, een dag om stil te staan bij ‘geluk’ in de hele wereld.

 

Maar wat is geluk nou eigenlijk precies?

 

In onze praktijk WIJS&moed krijg ik regelmatig mensen te spreken die graag gelukkig willen worden. Als ik dan vraag hoe dat er voor hun uitziet, vallen ze stil…

 

Vaak denken we dat we gelukkig zullen zijn als we bepaalde spullen bezitten of als we elke dag lekkere dingen kunnen eten en drinken of als we niet meer hoeven te werken. Sommigen mensen zoeken hun geluk op social media. Maar wat betekent dat duimpje omhoog eigenlijk? Als ik een blog plaats kan het duimpje betekenen dat iemand de inhoud interessant vindt, zichzelf in de blog herkent, mij wil steunen in wat ik schrijf, mogelijk mij leuk vindt, het leuk vindt dat ik over dat thema schrijf, het überhaupt leuk vindt dat ik schrijf, etc. Wordt ik daar gelukkig van? Nee, ik kan er hooguit een paar momenten van genieten, net zoals van het eten van een ijsje of het kopen van een nieuwe jurk.

 

Gelukkig zijn is voor mij een blijvend gevoel van blijdschap en tevredenheid. Vanmorgen wandelde ik in het voorjaarszonnetje –het is immers 20 maart-, toen ik op nog geen dertig meter afstand drie reeën zag staan. Tussen de reeën door liep een fazant te pronken. Net alsof ze samen een spelletje aan het doen waren, zich totaal niets aantrekkend van mijn aanwezigheid. Hoe lang ik er gestaan heb, weet ik niet. Maar ik kreeg er een heel vrolijk en blij gevoel van. En elke keer als ik weer even aan mijn wandeling denk, roep ik dit gevoel weer op. Dat is voor mij geluk!

 

Ik hoop dat iedereen vandaag momenten van geluk mag ervaren. Immers: Gelukkig zijn kun je leren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *