Evenementen

Lezing: De 11 Friese steden in hun landschap

Eén van de belangrijkste kenmerken van Fryslân

 

Het is opvallend dat de elf Friese steden allemaal in het kleigebied van Fryslân liggen. De binding met water en vruchtbare gronden is duidelijk zichtbaar. De Elfstedentocht benadrukt het vaarwegennet als onderlinge samenhang tussen de steden.
Toch is de verhouding tot het water voor de steden onderling sterk verschillend. Waar het water voor de één rampspoed meebracht, was het voor de andere stad juist een zegen.

 

In deze lezing zal aandacht geschonken worden aan de ontstaansgeschiedenis van de steden aan het water. Er is overigens één stad, die een ander bestaansrecht kende en daarmee een vreemd eend in de bijt is. Weet je welke dit is?

 

Tijdens deze lezing op woensdag 6 maart 2019 van 20.00 tot ongeveer 22.00 uur in De Skoalle te Eastermar zal Gabriël Vriens, cultuurliefhebber en inspirator, de elf Friese steden toelichten en de ontstaansgeschiedenis uitleggen.

 

Deze lezing is voor iedereen toegankelijk, waarbij door het beperkt aantal beschikbare plaatsen en om teleurstelling te voorkomen, opgave vooraf noodzakelijk is. Aanmelden kan bij Sieta Tolsma van WIJS&moed. De kosten bedragen € 10,-, inclusief koffie, thee en versnaperingen.

 

Wij hopen weer op vele belangstellenden!

 

 

Aanraken: een levensbehoefte!
hoe zachte, respectvolle aanraking levens kan veranderen

Iedereen kent wel het fijne gevoel van het bemoedigende schouderklopje, de troostende arm om je schouder, de aandachtige, welgemeende handdruk…. Allemaal vormen van zachte, respectvolle aanraking. Een vorm van aanraking waar niemand zonder kan. Ieder mens heeft het nodig om aangeraakt te worden. Het maakt dat je je gezien voelt, getroost of gewaardeerd weet zonder dat er woorden aan te pas komen. Elkaar op een zachte, respectvolle manier aanraken is een krachtige, woordeloze taal, die we steeds minder gebruiken. En dat is jammer, want met een eenvoudige handmassage kun je weer contact krijgen met je dementerende moeder. Ook hoef je de verkrampte hand van je gehandicapte cliënt niet meer open te “wrikken” om hem te wassen. En het regelmatig doen van aanraakspel thuis met de kinderen of op je werk zal de sfeer ten goede komen en ervoor zorgen dat jijzelf en de kinderen beter in hun vel zitten. Aanraken is, zonder twijfel, een levensbehoefte en kan levens ten goede veranderen!

Tijdens deze lezing op dinsdag 25 september 2018 van 20.00 tot ongeveer 22.00 uur in De Skoalle te Eastermar zal Corina de Boer-Vreeke, trainer, masseur en mem, uitleggen en demonstreren wat aanraking met ons doet. Ze vertelt waarom we hier positieve energie van krijgen en hoe we dit zelf in onze dagelijkse praktijk kunnen toepassen. Als je wil kun je, met het zelf geven en ontvangen van een handmassage, ervaren wat zachte, respectvolle aanraking met je doet.

 

Brommels! verhalenprogramma met Douwe Kootstra en Bennie Huisman
‘Kom op verhaal’, is dit jaar het thema van Brommels! En dat thema krijgt zaterdag 25 augustus een dagvullend programma in de Dam Jaarsma Verhalenkamer in Eastermar. Meester verteller/schrijver Douwe Kootstra neemt zijn publiek mee in de wonderlijke verhalen van wonderdokter Grutte Wopke uit Noardburgum. Terug naar een tijd waarin de magie en mystiek van de Wâlden nog iets van alle dag was. Een tijd van nog niet eens zo heel erg lang geleden…
Er zijn zaterdag 6 en zondag 5 vertelrondes. Deze starten op zaterdag om 10.45, 11.45, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur.
Zondag 26 augustus zijn de vertelrondes om 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur.

 

Dat ook een lied een verhaal op zich kan zijn, laat verhalenverteller/schrijver/zanger Bennie Huisman zaterdagavond zijn publiek ervaren. Vanaf 20.00 uur geeft hij een intiem optreden in (de tuin van) de Dam Jaarsma Verhalenkamer. Hij zingt eigen liedjes en wat hij verder mooi vindt, van cabaret tot klassiek. Daarbij speelt hij op accordeon of piano. Huisman schrijft poëzie en liedteksten, korte verhalen en romans, reisverhalen en biografieën. Het water en alles wat zich daar afspeelt is een grote inspiratiebron.

 

 

De vertelrondes over Grutte Wopke zijn gratis!
Voor het intieme avondoptreden van Bennie Huisman zijn 50 kaarten beschikbaar. Kaarten kosten 5 euro, inclusief een consumptie. Meer informatie en het reserveren van kaarten: www.brommelsfestijn.nl.

 

 

Lezing: Een Landschap, uitgebeeld in muziek!

De 6e symfonie –de Pastorale– van Ludwig van Beethoven

Iedereen kent wel het fijne gevoel bij een wandeling in een mooi landschap of natuurgebied, zoals in Eastermar en omgeving. Je wordt opgeladen en komt met meer energie thuis. Datzelfde gevoel had Beethoven ook rond 1800, toen hij wandelde in het landelijke gebied rondom de stad Wenen.
Beethoven heeft die fijne gevoelens omgezet in een symfonie, waarin hij de muziek gebruikt om deze positieve ervaringen weer te geven. Dit meesterwerk -de 6e symfonie met de bijnaam ‘de Pastorale’- neemt je als luisteraar mee naar deze gevoelens van harmonie, positieve stemmingen en mooie landschappen.

 

Tijdens deze lezing op woensdag 6 juni 2018 van 20.00 tot ongeveer 22.00 uur in zal Gabriël Vriens, cultuurliefhebber en inspirator, de symfonie toelichten en uitleggen met prachtige voorbeelden hoe en waarom deze positieve energie hoorbaar is in dit werk. Na de uitleg zullen we samen de afzonderlijke delen van de symfonie beluisteren. Kortom, een muzikale wandeling door mooie melodieën en harmonieën. En ook hiervan komt U opgeladen thuis!

 

 

Lezingen in De Skoalle

 

De Skoalle, de oude christelijke basisschool van Eastermar, is sinds vier jaar weer een ontmoetingsplek voor vele mensen. Wij vinden het fijn dat dit gebouw wederom gebruikt kan worden voor de ontwikkeling van personen. Iedereen blijft immers een leven lang leren. Vanuit dit weten hebben wij het plan opgevat om nog meer mensen de gelegenheid te geven om te profiteren van De Skoalle.

 

Daarom gaan wij komend jaar een aantal boeiende en inspirerende lezingen organiseren in De Skoalle. Deze lezingen gaan over verschillende onderwerpen welke aansluiten bij onze missie, ‘het welbevinden van mens en organisatie vergroten’. De personen die deze lezingen geven, vertellen op een animerende wijze over de Friese cultuur, natuur, kunst, muziek, gezondheid of reizen.

 

De lezingen zijn in principe voor iedereen toegankelijk, waarbij per avond maximaal 30 personen de mogelijkheid kunnen krijgen om een lezing bij te wonen. Opgave vooraf is dan ook noodzakelijk en kan via de contactpagina van deze website. De kosten bedragen € 10,-, inclusief koffie, thee en versnaperingen.

 

De eerste lezing door Wiebe en Sieta Tolsma zal plaatsvinden op woensdag 4 april 2018 van 20.00 tot ongeveer 22.00 uur en gaat over:
De Koning der treinreizen, de Trans Siberië Express.

 

In deze lezing delen vader en dochter, Wiebe Tolsma en Sieta, hun belevenissen tijdens de treinreis die zij vorig jaar samen maakten van Rusland via Mongolië naar China. Er zal worden verteld, ondersteund door beelden en attributen, over de verschillende culturen, landschappen en gewoonten. En uiteraard worden de eigen ervaringen van Wiebe en Sieta gedeeld en is er ruimte voor uitwisseling.

 

 

 

Workshop: ‘IK?!’

 

Een hele dag aandacht gericht op IK voor vrouwen

Wie ben jij als vrouw? Vrouwen vervullen vaak meerdere rollen en taken en doen dit ook nog allemaal tegelijk. Niet vreemd dat uit onderzoek is gebleken dat dit vaak veel druk en stress oplevert, en zelfs kan uitmonden in depressies, fobieën en burn-out.
Dit betekent dat je goed voor jezelf moet zorgen om een solide balans in je leven te hebben. Wat betekent dit voor jou? Wat wil je misschien wel anders? En hoe doe je dit?
Heel vaak sta je daar niet bij stil en ga je op de automatische piloot verder met wat je altijd al deed. En dan krijg je ook wat je altijd al kreeg.

 

Wat leer je tijdens deze workshop

Tijdens deze dag krijg je inzicht in jouw rollen en taken en wordt je door oefeningen en korte toelichtingen bewust van jouw gedrag, gedachten en gevoelens. Ook ervaar je wat rust en ontspanning met je doet door (yoga-)oefeningen.

De workshop is een samenwerking tussen verschillende bedrijven en wordt gegeven door:
Anne van der Vaart, yogadocent Yn Balans Yoga, annevdvaart@hotmail.nl, 06-13232632.
Sieta Tolsma, coach en counselor, WIJS&moed, sieta@wijsenmoed.nl, 06-57335269.

 

Voor wie is deze workshop interessant

De workshop IK?! is voor alle vrouwen die in hun leven geconfronteerd worden met druk en stress en er aan toe zijn om daar verandering in te brengen. Ook voor vrouwen die eens een hele dag voor zichzelf willen zorgen en met vernieuwde energie naar huis willen gaan, is deze workshop een juiste investering.

 

 

 

 

 

Workshop: ‘Wat win je door verlies?’

 

Praktische kennismaking met de betekenis van verlies

 

  • Dreig je je baan te verliezen?
  • Is jouw relatie beëindigd?
  • Moet je afscheid nemen van jouw jeugd of gezondheid?
  • Heb je een dierbare verloren?
  • Is jouw grote droom in het water gevallen?

 

In je leven moet je regelmatig afscheid nemen van mensen, dingen en zaken die je dierbaar zijn. Dit gaat vaak met angst en verdriet gepaard. Bij het ontstaan van verbindingen, weet je dat er ook een moment van afscheid nemen tegenover staat. Hoe doe je dit op een goede manier?

 

Wat is dan de betekenis van verlies?

Vaak leven we in een illusie van onkwetsbaarheid. Maar verlies is onderdeel van het leven. Na een ervaring met verlies in je leven wordt het nooit meer hetzelfde. Je wereld is ingrijpend veranderd, hoewel dit niet noodzakelijk slechter hoeft te zijn. Maar het wordt niet meer precies hetzelfde als voorheen. In die andere situatie moet je je weg weer vinden en vooral jezelf weer terugvinden.

Liefde en rouw horen bij elkaar. Dus hoef je niet over je verlies ‘heen’ te komen, want over liefde kom je tenslotte ook niet heen. Wel geef je zelf betekenis aan het verlies. Jij bepaalt of  je wordt gedreven door wat jou is overkomen,  of je weer de leiding neemt over jouw leven.

 

Wat leer je tijdens deze kennismaking workshop?

Tijdens deze workshop nemen we je mee in de wereld van de betekenis van verlies. We laten je kennismaken met de gevolgen van verbindingen aangaan en afscheid nemen, waarbij jij de betekenis van jouw verlies kiest. Daarnaast laten we je met verschillende oefeningen inzichten krijgen in de mogelijkheden om met verlies om te gaan.

 

Voor wie ie deze workshop interessant?

De workshop ‘Wat win je door verlies?’ is voor iedereen die, op welke wijze dan ook, in het leven met verlies van mensen, dingen of zaken wordt geconfronteerd. Iedereen die inzichten wil krijgen in zijn/haar gedrag- en denkpatronen bij verlies. Maar ook mensen die nieuwsgierig zijn naar het verwerken van verlies, kunnen in deze workshop op een praktische wijze kennismaken met hun persoonlijke betekenis van verlies.

 

 

 

Inloopdag

Elke laatste donderdag van de maand is er een inloopdag, 10.00 – 17.00 uur, in ‘De Skoalle’

 

Wij zijn trots op wat we doen en blij met de plek waar we dit kunnen doen. Voel je welkom om eens vrijblijvend binnen te lopen voor een praatje, een kop koffie/thee of gewoon even te kijken.
Voor iedereen die eens wil kennismaken met ons, nieuwsgierig is, een vraag heeft of gewoon eens wil komen kijken.

Weet je welkom!

 

 

Workshop: ‘Mind in balans!’

 

Praktische kennismaking met mindfulness

 

“Het is een kunst om af en toe even uit de stroom van gedachten en impulsen te stappen. Deze stroom kan als een waterval door onze geest stromen, overspoelt vaak ons leven. Hij maakt dat we dingen doen die we eigenlijk helemaal niet willen. We kunnen ook af en toe uit deze stroom stappen, aan de oever ervan gaan zitten. Luisteren en van hem leren”

(Jon Kabat-Zinn)

 

Wat is het geheim van mindfulness?

In de eerste plaats is een mindful leven gericht op het bewust meer in het moment te kunnen zijn. In het dagelijks leven zijn we met onze gedachten vaak in het verleden of de toekomst. We worden continu afgeleid door onze gedachten. Dat kost ons onbewust veel tijd en energie. Door oefening kunnen we onze geest trainen om meer bewust en met aandacht in het moment te leven.

 

Wat leer je tijdens deze kennismaking workshop?

Tijdens de 2,5 uur durende workshop nemen we je mee in de wereld van ontspanning, rust en zelfontdekking. We laten je kennismaken met verschillende oefeningen om eenvoudig en effectief weer in balans te komen en aandachtig te leven. Daarnaast helpen we je stil te staan en weer in contact te komen met jouw ‘mind’.

 

Voor wie ie deze workshop interessant?

Mindfulness is voor iedereen die beter wil leren omgaan met de hectiek van deze tijd en voor iedereen die meer rust en zingeving zoekt in het leven. Maar ook mensen met gezondheidsklachten (van uiteenlopende aard) hebben baat bij mindfulness. Mensen die benieuwd zijn of mindfulness iets voor hen is, kunnen in deze workshop op een praktische wijze kennismaken met mindfulness.

 

 

Workshop: ‘Alles is met elkaar verbonden!’

 

Praktische kennismaking met systemisch werken

 

“Eén keer is toeval, twee keer valt op, drie keer is een patroon.”

In je leven gebeuren regelmatig dingen toevallig, maar zijn er ook vele zaken die zich volgens een vast patroon herhalen. Dit komt doordat je in sociale eenheden leeft, zoals een familie, vriendengroepen, organisaties, teams. Deze zogenaamde systemen hebben (onbewust) gemeenschappelijke kenmerken en wetmatigheden, waardoor jij op een bepaalde wijze gaat reageren.

 

Wat is dan het geheim van systemisch werken?

We leven allemaal in menselijke systemen, zoals ons gezin, ons werk, de vereniging waar we op zitten, de school en opleidingen die we volgen, onze vriendenkring, etc. De bewuste en onbewuste regels in dergelijke systemen zijn vaak ingewikkeld. Het wordt steeds duidelijker dat veel organisatorische en persoonlijke problemen een oorzaak hebben vanuit deze systemen. Systemisch werken is dan ook gericht op jou met jouw hele omgeving.

Veel van jouw (onbewuste) overtuigingen en gedrag vinden hun oorsprong in de systemen waarin je bent opgegroeid. Je hebt versterkende en begrenzende automatismen en gewoonten uit loyaliteit vaak meegenomen naar jouw huidig leven. Deze patronen beperken je binnen nieuwe systemen, zoals je werk of je relatie. Met opstellingen kun je deze onbewuste zaken zichtbaar maken.

 

Wat leer je tijdens deze kennismaking workshop?

Tijdens de 2,5 uur durende workshop nemen we je mee in de wereld van systemisch werken en opstellingen. We laten je kennismaken met de ‘magie’ van opstellingen, waarbij het energetisch krachtenveld zijn werk doet. Daarnaast laten we je met verschillende oefeningen inzichten krijgen in de mogelijkheden van systemisch werken.

 

Voor wie ie deze workshop interessant?

Systemisch werken is voor iedereen die inzichten wil krijgen in zijn/haar gedrag- en denkpatronen in het leven. Maar ook mensen die nieuwsgierig zijn naar het werken met opstellingen en/of benieuwd zijn wat systemisch werken voor hen kan betekenen, kunnen in deze workshop op een praktische wijze kennismaken met systemisch werken en opstellingen.