Dam Jaarsma, volksverhalenverzamelaar
Dam Jaarsma (1914-1991), godsdienstleraar en predikant, verzamelde in de vorige eeuw in het gebied rond zijn woonplaats Eastermar verhalen die mensen elkaar doorvertelden. Jaarsma zorgde dat deze volksverhalen voor het nageslacht bewaard bleven, door ze te verzamelen, op te tekenen en erover te publiceren.
Zijn verzameling bestaat uit bijna 17.000 volksverhalen, een omvang die uniek is in Europa. Deze verzameling is van onschatbare (cultuur)historische en wetenschappelijke waarde.
Als kenner van het volksleven van de Fryske Wâlden, verzamelde Jaarsma niet alleen verhalen. Hij legde ook grote verzamelingen aan van voorwerpen waarvan hij het belang van bewaren inzag. Het waren meestal geen dure voorwerpen, maar voorbeelden van volkskunst en gebruiksvoorwerpen die steeds minder gebruikt werden. Bovendien bouwde hij een aanzienlijke collectie eigentijdse kunst op, waaronder werken van Klaas Koopmans en anderen van de kunstenaarsgroep Yn ‘e line. Jaarsma verzamelde ook boeken, grafiek, schilderijen en gereedschappen.
Daarnaast was Dam Jaarsma verdienstelijk schrijver en dichter. Jaarsma publiceerde op vele gebieden, waaronder over de door hem verzamelde volksverhalen. Hij sprak met zijn werk jong en oud aan.
Verhalenkamer
De Dam Jaarsma Verhalenkamer is ondergebracht in De Skoalle. Hier kun je beruchte en beroemde volksverhalen uit de Fryske Wâlden beluisteren, bezien en lezen, zowel in het Frysk als in het Nederlands.
De Verhalenkamer is geschikt voor ontvangst van groepen, zoals een familie-uitje, een personeelsbijeenkomst of een organisatietraining. Bijvoorbeeld met een verhalenverteller, al dan niet afgewisseld met live muziek, een workshop, een verhalendiner, een vergadering of een groepscoachsessie. Je wordt altijd ontvangen met koffie, thee en een huisgemaakte lekkernij.
De Verhalenkamer is ook het startpunt voor een dorpsrondleiding door het dorp Eastermar, het gehucht ’t Heechsân (het oorspronkelijke dorp) en/of over de zandpaden rondom Eastermar. De Verhalenkamer is ook een mooi start- en eindpunt voor een fiets- of wandeltocht door het prachtige coulissenlandschap van de Noordelijke Friese Wouden (Nationaal Landschap). In de Verhalenkamer kun je een gratis papieren routekaart krijgen voor routes met verhalen en achtergrondinformatie.
Wij ontvangen je graag op afspraak en stellen een arrangement naar wens samen voor jullie. Wees welkom in het dorp vol verhalen.
Arrangementen
Naast maatwerk heeft de Verhalenkamer ook een aantal arrangementen. Deze arrangementen zijn inclusief koffie, thee en een huisgemaakte lekkernij en kunnen ook gecombineerd worden.
- Bezoek aan de Dam Jaarsma Verhalenkamer
De Dam Jaarsma Verhalenkamer bezoeken en genieten van de volksverhalen, boeken, documentaires en achtergrondinformatie. Als je dit wenst, is er een verhalenverteller aanwezig om een verhaal van Dam Jaarsma te vertellen. Een bezoek aan de Verhalenkamer kost 10 euro per persoon (minimaal 80 euro).
- Dorpsrondleiding en/of wandeling in de omgeving
Vanuit de Verhalenkamer starten met een wandeling door het coulissenlandschap, het gehucht ’t Heechsân en/of een dorpsrondleiding. Je zult verrast zijn over wat onze gidsen te vertellen hebben over het mooie dorp Eastermar, zijn erudiete inwoner Dam Jaarsma en het bijzondere cultuurhistorische landschap van de Noordelijke Friese Wouden. Natuurlijk worden er onderweg ook verhalen verteld van Dam Jaarsma. Een rondleiding kost 10 euro per persoon (minimaal 80 euro).
- Workshops
In de Verhalenkamer kunnen diverse workshops worden gevolgd, zoals:
- Succesvol schrijven, over jouw eigen successen in je leven.
- Natuurlijk schrijven, aan de hand van de natuur.
- Onbewust schrijven, en de betekenis hiervan.
- Verhaal met beelden, in een moodbord.
- Storytelling, jouw eigen verhaal vertellen.
- Handlettering, schoonschrijven van deze tijd.
Het volgen van een workshop kost 25 euro per persoon (minimaal 150 euro), inclusief materialen en bezoek aan de Verhalenkamer, exclusief BTW.
- Groepscoaching ‘ont-moeten in verhalen’
In de Verhalenkamer kunnen teams of groepen elkaar beter leren kennen in de individuele verhalen en het verhaal van de groep. Deze groepscoaching start met een verhaal, waarna een oefening ‘ont-moeten in verhalen’ wordt gedaan. Deze unieke manier van coachen zorgt voor vertrouwen en verbinding, en is het begin van het verhaal om samen in door te gaan.
Uiteraard kan de groepscoaching gestart of afgesloten worden met een lunch of borrel.